donderdag 22 november 2012

Streng


Ik behoor tot de categorie ‘niet zo strenge moeders’. Ik heb geen regels over wanneer er gesnoept mag worden en hoeveel tijd ze voor een beeldscherm mogen doorbrengen. Van mij hoeven de kinderen ook niet ‘eerst iets hartigs en dan pas zoet’ op de boterham en ik heb nogal eens moeite met ‘nee’ zeggen. Daardoor loopt het wel eens uit de hand en kan het zijn dat Teun de hele ochtend Dora-filmpjes kijkt, en ze iets snoepen op een moment dat het eten bijna op tafel staat. Daar voel ik me natuurlijk ook regelmatig schuldig over, want alla ik ben ook maar een mens en een moeder, en je schuldig voelen hoort nou eenmaal bij ons soort. Ik denk dus regelmatig dat ik mijn kinderen veel te veel verwen en dat ik te veel de makkelijke weg kies, maar dat weet ik dan vaak ook wel weer snel recht te praten door te bedenken dat ik gelukkig hele dunne kinderen heb, die ook best van gezond eten houden. En die ook heel goed zelfstandig kunnen spelen. En trouwens ik ben vorige week met Teun op babygym gegaan en Keet heeft nog nooit een gaatje gehad bij de tandarts.
Vorige week was ik met mijn lieve vriendin P. op vakantie die sommige dingen totaal anders doet. Zo heeft zij bijvoorbeeld het vier-uurtje ingesteld; hét tijdstip waarop de kids iets mogen snoepen. Liggen haar kinderen iedere dag keurig op tijd op bed (en slapen ook nog eens de hele nacht in hun eigen bed) en heeft ze een formule om te bepalen hoeveel zakgeld ieder kind krijgt. P. is een supermoeder van drie kinderen en ik hoor graag hoe zij het doet, om daar zo af en toe een goede tip uit te halen en om soms te concluderen dat het bij ons toch echt anders gaat. Wat gelukkig door ons allebei volledig wordt geaccepteerd en gekoesterd.
De zakgeldformule (20 cent x de leeftijd van het kind) heb ik gretig overgenomen. Ik had namelijk net de week ervoor een artikel in de Volkskrant gelezen over een onderzoek dat uitwees dat kinderen die zich leren ‘beheersen’ op jonge leeftijd, die al beter leren met wilskracht succesvoller zijn op school en in het verder leven. Nou met mijn ‘opvoedtechnieken’ lappen we dat beheersen behoorlijk aan onze laars. Ook stond in het artikel iets over kinderen met geld om laten gaan en ze bewust te laten sparen. Ook daar viel bij ons nog wel wat op af te dingen. Want Keet en Teun kregen op willekeurige momenten muntjes toegestopt die toevallig ergens op tafel lagen. Daar gingen we dus wat aan doen. En met de rekenformule van P. krijgt Keet nu iedere zaterdag €1,60.
Maar dan nog dat snoepen. En die beeldscherm-uren. Ga ik ze daar nou echt schade mee berokkenen als ik daar zo vrij in blijf? Worden (of zijn) mijn kinderen slappe verwende nesten doordat ik ze nu zo vrij laat?
En dan valt mijn oog op de grote schaal met St. Maarten-snoep. Verzameld toen ik een paar uur vliegen verderop in de zon lag, onder toeziend oog van papa. Ik weet niet hoe vol de bak was, maar ik weet wel dat de bodem vijf dagen na deze snoep-inzamel-dag nog steeds niet te zien was. Maar wat nog vreemder was aan deze bak snoep, was dat hij niet keurig in de ‘snoepkast’ in de keuken stond, maar pontificaal in de slaapkamer van Keet, naast haar bed. Het bevreemde mij best, maar ik stapte er overheen en ging andere dingen doen. 
En zo zijn we opeens een week verder. De snoepbak staat nog steeds op dezelfde plek. En is nog steeds praktisch vol. Er zijn dus zeven dagen voorbij gevlogen waarin de bak niet of nauwelijks is aangeraakt. Niet door Keet en ook niet stiekem door haar kleine broertje. Ze hebben zo hier en daar wel om iets lekkers gevraagd en om koekjes gezeurd. Maar ik kan me niet herinneren dat ik deze week extra snoep heb gekocht. De bak is nog vol. De kinderen nog steeds lief, gelukkig, blij en beleefd. Ik geloof dat ik me voorlopig niet druk ga maken over de zelfbeheersing van mijn kinderen!

4 opmerkingen:

 1. Herkenbaar, ondanks dat mijn manneke nog maar net 17 maanden oud is. Maar toch zeg ik nu al zo vaak 'nee, dat mag niet'.... dat ik mij afvraag of ik wel positief aan het opvoeden ben? Ben ik nu al te streng? Ik wil hem niet beperken...
  Maar dat ik ineens niet zo nauw kijk met die lepeltjes koffie die hij krijgt van oma en opa verbaast mij ook. Ik was veel strenger in mijn ideeën voor zijn geboorte over opvoeden. Nu krijgt hij gewoon een koekje wanneer het zo uitkomt. Eet gebakken pisang goreng en de kroepoek van oma. Heeft hij nu wel of niet een yoghurt gehad? Ik niet weet.
  Op tijd naar bed? Als hij vervelend wordt van vermoeidheid dan vind ik het wel welletjes.

  Misschien als je er niet zo'n groot punt van maakt dan wordt het ook later ook geen groot punt. Net als snoepen en tv kijken? Een lieve vriendin van mij heeft haar zoon vanaf jonge leeftijd (tot mijn verbazing) altijd veel laten gamen en tv kijken... hij taalt er nu niet meer naar. Heeft meer oog voor buiten spelen met vriendjes omdat het geen big deal is...

  Maar ik hanteer wel grenzen. En dan is het 'nee'. Binnen die grenzen mag hij zelf ervaren en leren waar hij behoefte aan heeft. Lijkt mij prima tot nu toe. Twijfelen als ik andere methodes zie? Yup. Inderdaad tips meenemen en verder doen wat bij je past.

  x Mirelle

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Doen wat goed voelt is volgens mij het belangrijkst.

  Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel herkenbaar. Ik ben net zo'n makkelijke moeder als jij en verbaas me vaak over de regels die andere moeders opstellen om het opvoeden in goede banen te leiden. En het valt me dan met name op hoeveel werk ze daar zelf aan hebben (alle regels moeten ook gecontroleerd worden en bij 'overtreding' moeten er consequenties volgen), maar ook hoe het soms juist averechts kan werken. Zo heeft mijn negenjarige zoon een vriendje die een uur per dag mag tv kijken/computeren/etc. Zodra hij een voet binnen ons huis zet, wil hij op de iPad of Wii'en, terwijl mijn kinderen gewoon willen spelen als er vriendjes op bezoek zijn. Op een doordeweekse schooldag zitten er thuis echter wel drie jongetjes met een boterham op de bank tv te kijken, maar daardoor zijn ze ook lang niet zo gefocust op alles wat bij een ander niet of nauwelijks mag. En inderdaad, het St. Maarten snoep staat hier nog bijna onaangeroerd.
  Een vriendin van me zegt vaak 'pick your battles'. Met andere woorden: Weet waar je strijd over wilt hebben. Niet over tv kijken en ook niet over snoepen, wat mij betreft. Wel over ruzie maken met je broers of vlak voor een auto over straat rennen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier ook geen strenge mama en hier is snoep en tv ook geen big deal. Ik geloof echt dat dat door mijn relaxte instelling komt. Ik heb in een arabisch land gewoond en daar waren de kinderen nog minder aan regels grbonden. Ze jengelden nooit en waren super zelfstandig, lief en behulpzaam. Ik denk daar vaak aan terug! Ik ben alleen streng bij n gevaarlijke situatie in t verkeer ofzo!

  BeantwoordenVerwijderen