donderdag 28 juli 2011

Borsten

Ze kijkt gebiologeerd naar mijn borsten. En steekt vervolgens met een lachend gezicht haar hand in mijn BH. “Pappa, moet je kijken! Grappig!”, lacht ze en inspecteert de inhoud van mijn BH nog eens zorgvuldig. Pappa laat zich op de achtergrond tevreden uit over mijn borsten en dochter (6 jaar) vraagt ondertussen: “Mamma, waarom heb jij eigenlijk borsten?”
Ik leg haar uit dat die er zijn zodat vrouwen baby’s eten kunnen geven. Maar dat lijkt haar geen goede uitleg: “er bestaan toch ook potjes?” is haar reactie.
“Ja”, antwoord ik, “maar dat bestond vroeger nog niet.”
“Ja maar nu wel, dus dan zijn ze nu toch niet meer nodig?”
Ik probeer nog een relaas te doen over borstvoeding en dat dat goed is voor kinderen, maar geloof niet dat het helemaal aankomt. “En,” voeg ik toe, “mannen vinden het ook wel leuk dat vrouwen borsten hebben.”
Dat lijkt ze dan weer wel te begrijpen. “Oja,” zegt ze, “voor het seksen.”
“Seksen pappa en jij ook wel eens?” vraagt ze dan geïnteresseerd.
Ik geef bevestigend antwoord en geef aan dat zij en Teun er anders toch ook niet zouden zijn.
“Maar dat heb ik nog nooit gezien,” zegt ze dan verbaasd. “Hoe gaat dat dan?”
Ik vertel iets over bloot tegen elkaar aanliggen en kussen en knuffelen en piemels. En dat grote mensen dat liever doen als ze alleen zijn, zonder kinderen er bij dus. Ze luistert aandachtig. Maar echt tevreden is ze niet.
“Ik snap het nog niet, zegt ze, “mag ik het een keer zien?” Ik verslik me bijna in mijn thee.
Ik dacht altijd dat het voor ieder kind de ‘worst nightmare’ was om zijn of haar ouders te zien seks
en. Het idee om mijn dochter in ons bed uit te nodigen spreekt me ook niet direct aan. Bovendien ben ik iedere nacht al tevergeefs mijn best aan het doen om haar babybroertje uit ons bed te weren.
“Dat lijkt me niet zo’n goed idee,” antwoord ik dan ook. “We halen er binnenkort wel een boek over in de bieb oke?” Gelukkig. Ze lijkt het hier mee eens te zijn, haalt haar handen uit mijn BH en gaat met de Playmobil spelen.

10 opmerkingen:

 1. Je schrijft erg leuk.
  Groetjes uit Vlaanderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hahaha! Geweldig blogje!! Ik lig echt in een deuk hier en zie t echt voor me jullie gesprek!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. :-). Ik mis jullie nu al een beetje!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lieve Els,

  Een mooi verhaal. Wat een spontaniteit en eerlijkheid. Ik wou dat ik vroeger zo'n moeder had gehad.
  Wim.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. geweldig stukje, heel herkenbaar!!
  Liefs Natasja

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hilarische blog weer :)

  En niet alle kinderen vinden het een nachtmerrie, hoor. Ik vond het geweldig te merken dat mijn ouders nog steeds gek op elkaar waren en het deden (was er nooit persoonlijk bij natuurlijk, haha). liefs Sandra

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tip: koop t boek Ik vind je lief. Dan weten ze alles (:

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mijn jongste is ook uitermate geinteresseerd in de techniek. 'maar mama, jullie leren ons toch ook fietsen?'

  Leg jij het verschil maar eens uit zonder heel hard te lachen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. zalig!! en zo herkenbaar... Hier een dochter van 5 die wist dat mama en papa probeerden een baby te maken: 'mag ik dan kijken hoe papa de baby in je buik stopt?' eeeuuh... nee schat, toch maar niet :P

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Grote glimlach hier!! Dat zijn van die leuke (én ongemakkelijke) momenten..

  BeantwoordenVerwijderen